Tampereen Kameraseura juhlii Tahmelan Huvilalla 90-vuotista taivaltaan!

Tampereen Kameraseura juhlii  Tahmelan Huvilalla 90-vuotista taivaltaan!
Kuva: Vapriikin kuva-arkisto, Veikko Kanninen

Teksti: Susa Tyrniluoto

Vuonna 1933 perustettu Tampereen Kameraseura ry juhlistaa 90-vuotista taivaltaan ”Kuvitella!”-valokuvanäyttelyllään Tahmelan Huvilalla. Näyttely on avoinna vielä 28.9.2023 saakka.

Näyttelyssä on esillä valokuvia seuraavilta seuran valokuvaajilta: Ilkka Aaltonen, Jari Arffman, Pinja Irri, Jenni Sundqvist, Susa Tyrniluoto, Sami Sipilä. Juha Ijäs, Markku Turunen, Janne Kaakinen, Kai Aarikka.

Näyttelyssä on esillä myös neljä kuvaa Vapriikin kuva-arkiston kokoelmasta. Yksi arkiston kuvista on tämän artikkelin etusivun kuva, jonka on kuvannut Tampereen Kameraseuran yksi perustajajäsenistä, Veikko Kanninen. Kanninen osallistui kuvallaan Tampereen kameraseuran syyskuun kilpailuun vuonna 1946.

Juhla huipentui Tahmelan Huvilalla 23.9.2023 järjestettyyn valokuvafestivaaliin

Suomen Kameraseurojen Liitto Ry:n toiminnanjohtaja, järjestöneuvos, liiton kunniajäsen, Kari Tolonen (alla), onnitteli Tampereen Kameraseuraa. Tolonen on myös Valokuvausjärjestöjen Keskusliitto Finnfoton hallituksen puheenjohtaja.

Kari Tolonen onnitteli Suomen Kameraseurojen Liitto Ry:n puolesta Tampereen Kameraseuraa. Kuva: Arto Jalonen. Arto Jalonen toimi Tampereen Kameraseuran puheenjohtajana 1980-luvulla

Tietokirjailija ja taidehistorian tutkija Antti Vallius (FT) piti esitelmän yhdestä Kameraseuran edesmenneestä jäsenestä, Matti Poutvaarasta. Docendo on hiljattain julkaissut Valliuksen kirjoittaman”Pilvien kuvaaja” -kirjan, jonka pohjalta hän esitteli Poutvaaran elämää ja kuvia.

Tietokirjailija ja taidehistorian tutkija Antti Vallius esitelmöi Matti Poutvaaran elämästä. Kuva Arto Jalonen.

Matti Poutvaara (Syntymänimi Matti Poutanen, 1909-1989) oli itseoppinut puolustusvoimien valokuvausteknikko. Poutvaara tunnetaan erityisesti maaseutumaisemien kuvaajana. Hänen Kirjojaan on painettu yhteensä lähes puoli miljoonaa kappaletta, joten Poutvaara on antanut merkittävän panoksen valokuvauksen kentälle Suomessa.

Juhlaillassa julistettiin Kameraseuran järjestämän Aika-nimisen valokuvauskilpailun kolme voittajaa sekä kolme kunniamainintaa.

Juha Ijäs palkittiin valokuvauskilpailun voittajaksi teoksellaan ’Valotettu’. Ijäs sai myös kunniamaininnan toisesta valokuvateoksesta ’Mukautettu’.

Juha Ijäs, Valotettu, 2023

Kameratori Oy (https://kamerastore.com/fi) järjesti Tampereen Kameraseuran pyynnöstä kilpailun raadin. Kilpailuraati antoi voittaneesta 'Valotettu'-kuvasta seuraavan arvion: ”Kuva kiinnitti heti raadin huomion omalaatuisella, kiehtovalla ja uteliaisuutta herättävällä tunnelmallaan. Se on kiinnostava yhdistelmä pysähtyneisyyttä ja liikettä - tikkaat kutsuvat kiipeämään, mutta tila, jossa ne ovat, näyttää ajan unohtamalta. Tekniset valinnat ja aihe ovat sopusoinnussa luoden yhdessä monitulkintaisen, samaan aikaan levottomuutta nostavan mutta myös rauhallisen kokonaisuuden.”

Kilpailun toinen palkinto annettiin Teemu Tuomiojalle teoksesta ’Aika’:

Teemu Tuomioja, Aika

Kolmas palkinto annettiin Markku Turuselle ja Jenni Tyynelälle ’After a While you Realize Time Flies’ -nimisen kuvan ansiosta:

Markku Turunen & Jenni Tyynelä, After a While you Realize Time Flies

Kilpailussa annettiin myös 1. kunniamaininta ’Ektar 100 Kesä23_3’ kuvan sävyjen ansiosta Ilkka Aaltoselle:

Ilkka Aaltonen, Ektar 100 Kesä23_3

2. kunniamaininta ’Mukautettu’-nimisen kuvan tunnelman ansiosta Juha Ijäkselle:

Juha Ijäs, Mukautettu

3. kunniamaininta annettiin ’Odotus’-nimisen kuvan visuaalisuudesta Sirpa Anttoselle.

Sirpa Anttonen, Odotus

Palkituille annettiin Kameratorin, Photo Stellan ja Rajala Pro Shop -lahjoittamat lahjakortit.

Illan lopuksi kuulimme musiikkia ja runoja.

Karl Örf loihti yllättävän lumoavaa äänimaisemaa käyttämällä syntetisaattorin suloisia peruskomppeja. Iltaa jatkoi esiintyvä runotaiteilija Pauli Pietilä, sekä katkeransuloista folk-rockia soittanut Pääsky. Lumoavan illan päätti dj. Elli

Kuva: Arto Jalonen

Tampereen Kameraseuran tavoitteeksi määritettiin perustettaessa 'valokuvaustaidon edistäminen ja harrastuksen herättäminen järjestämällä esitelmiä, näyttelyitä, kilpailuja ja retkeilyä, hankkimalla ja levittämällä kirjallisuutta sekä panemalla toimeen keskustelutilaisuuksia jäsenilleen'.

Kameraseuran tavoitteet ovat edelleen kutakuinkin samat, mutta tunnelma on vuosien varrella muuttunut ’herrasmiesten’-klubista rentoon seuraan, jossa on tilaa jokaiselle kuvaajalle, ja jossa toivotetaan tervetulleeksi myös muut taiteen lajit!

Lue lisää Tampereen Kameraseurasta osoitteessa: www.tampereenkameraseura.fi